Теl:
(+994) 50 717 9001
Е-mail: info@kerimbeyli.az
ISO 22000:2018 Standartının İdarəetmə Sistemi
ISO 22000 Qida Təhlükəsizliyi İdarəetmə Sistemi (QTİS) nədir?
ISO 22000 Qida Təhlükəsizliyi İdarəetmə Sistemi standartdır və qida sənayesində istənilən təşkilata tətbiq edilə bilər. Beynəlxalq Standartlaşdırma Təşkilatı (ISO) tərəfindən hazırlanmışdır, qida təhlükəsizliyinə Keyfiyyət İdarəetmə Sistemi yanaşmasını tətbiq edir.
ISO müxtəlif milli standart qurumlarından ibarət qlobal bir birlikdir. İSO öz üzvləri və həm hökumət, həm də qeyri-hökumət beynəlxalq təşkilatları ilə birlikdə qida təhlükəsizliyi üzrə beynəlxalq standartları işləyib hazırlamışdır. Qida təhlükəsizliyi ilə bağlı insidentlər qida sənayesi təchizat zəncirinin istənilən mərhələsində - istehsal, daşınma və ya satış zamanı baş verə biləcəyi üçün, effektiv qida təhlükəsizliyi planının olması vacibdir.
ISO 22000 standartları Qida Təhlükəsizliyi İdarəetmə Sistemində (QTİS) tam olaraq nələrin olması lazım olduğunu göstərir. Bu, qidanın bütün qida tədarükü zəncirində, yemək yeyilənə qədər təhlükəsiz saxlandığından əmin olmaq üçündür.
ISO Qida Təhlükəsizliyi İdarəetmə Sistemi üçün aşağıdakı tələbləri sıralamışdır:
Niyə mənə ISO 22000 lazımdır?
Hər gün bütün dünyada milyonlarca ton qida istehsal olunur, daşınır, satılır və istehlak olunur. Bu o deməkdir ki, həmişə çirklənmə riski və digər qida təhlükəsizliyi təhlükələri var. ISO 22000 standartları bütün qida tədarük zənciri prosesində bakterial çirklənmə riskini və buna görə də xəstəlik riskini azaltmağı hədəfləyir.
ISO 22000, müəssisələrə qida təhlükəsizliyi ilə bağlı Qida Təhlükəsizliyi İdarəetmə Sistemi üçün hərtərəfli çərçivə təqdim edir. Təşkilat öz fərdi tələblərindən asılı olaraq müxtəlif ISO 22000 paketləri ala bilər.
ISO 22000-də sertifikatlaşdırılmış təşkilatlar müştərilərinə Qida Təhlükəsizliyi İdarəetmə Sisteminin mövcud olduğunu göstərə bilər. ISO 22000 sertifikatına sahib olmaq müştərilərin biznes məhsulunun təhlükəsizliyində özlərini daha etibarlı hiss etmələrinə kömək edə bilər; həm biznes, həm də istehlakçılar üçün getdikcə daha vacib bir məsələdir.
Beynəlxalq qida təhlükəsizliyi standartları cari qida təhlükəsizliyi sənayesinə uyğun olaraq qalması üçün davamlı olaraq nəzərdən keçirilir.
ISO 22000 necə işləyir?
ISO 22000 bütün qida sənayesi tədarük zəncirini - təsərrüfatdan boşqaba qədər əhatə edir və müxtəlif qida təhlükəsizliyi standartlarına cavab vermək üçün tələb olunan müvafiq prosedurları təsvir edir. ISO 22000, HACCP prinsiplərini birləşdirir; interaktiv ünsiyyət; sistemin idarə edilməsi; və ilkin proqramlar.
HACCP Prinsipləri nələrdir?
ISO 22000 Təhlükə Təhlili və Kritik Nəzarət Nöqtəsi (HACCP) sisteminin prinsiplərini əks etdirir. Potensial təhlükələrin təhlili uğurlu Qida Təhlükəsizliyi İdarəetmə Sisteminin saxlanmasının əsas elementidir, çünki o, təşkilatı effektiv nəzarət tədbirləri ilə təmin edir.
ISO 22000 təşkilatdan istənilən ağlabatan təhlükənin, təşkilatın avadanlıqları və ya prosedurları ilə əlaqəli olmasından asılı olmayaraq baş verməsinin gözlənildiyini və nəticədə müəyyən edilərək qiymətləndirilməsini tələb edir.
QTİS-nin qanunverici tərəfləri nədir və idarəetmə sisteminə necə daxil edilir?
Azərbaycan respublikasının qida sektoru ilə əlaqədar qaydaları və qanunları mövcuddur. Digər standartlardan fərqli olaraq, siz sadəcə könüllü olaraq ISO 22000:2018 sistemini qurmaqla yanaşı dövlətimizin sizdən qida təhlükəsiliyi sahəsində gözlədiyi qaydaların riayət edilməsini də təmin edə bilirsiniz.
Adı gedən prosesləri başlamaq üçün şirkətimizə müraciət edə bilərsiniz. Şirkətimizin təcrübəli mütəxəssiləri aşağıda qeyd edilmiş olan xidmətləri həyata keçirirlər: